Определение № 127/09.08.2021г. по гр.д. № 73/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.129 ал.3 ГПК.

От Т.Г.Г. е предявен е иск срещу В.Г.М. с правно осн.чл.32 ал.2 ЗС - за разпределение правото на ползване на СОС с идентификатор 80371.242….. по кадастралната карта на гр.Чепеларе одобрена през 2006 г., представляващ първи жилищен етаж от къща. С разпореждане №172/07.07.2021 г. съдът я остави без движение с указание ищцата да представи нова искова молба със съответен брой копия, в която като ответници да се посочат наследниците по закон на Д.М. от следващ ред- низходящите на сестрите му Г. и М., да представи удостоверение за родствени връзки на Д.М., издадено от Община Чепеларе, от което да е видно кои лица са низходящите на сестрите му; доказателства за направен отказ от наследство от ответницата М., като при необходимост да й се издадат съдебни удостоверения.

В исковата молба ищцата излага, че имотът е придобит по наследство от нея (Т.Г.), от ответницата, която е нейна сестра и от брат им Д.М., като съгласно решение на РС Чепеларе по гр.д.№80/2018г. правото на ползване върху имота е било разпределено в производство по чл.32 ал.2 ЗС. Сочи, че през 2019 г. единият от съсобствениците – брат им Д.М. е починал, поради което е необходимо да се извърши ново разпределение на ползването на имота. Твърди, че единствени наследници по закон на М. са тя и ответницата В.М., като в тази връзка представя удостоверение за наследници №81/02.04.2021 г. издадено от Община Чепеларе. В исковата молба се заявява също, че ищцата и ответницата В.М. са направили отказ от наследството на брат им. Последното е служебно известно на съда.

Следва да се има предвид, че всички съсобственици на имота са задължителни необходими другари по дела  за спорна съдебна администрация по чл. 32, ал. 2 ЗС за разпределяне ползването на съсобствен имот. След като ищцата твърди, че законните наследници на Д.М. са се отказали от наследството му, че родителите им са починали, това означава, че съгласно чл.8 ал.4 ЗН Д.М. се наследява от следващия ред низходящи- низходящите на сестрите си - неговите племенници.

С оглед на гореизложеното исковата молба беше оставена без движение. Доколкото нередовностите й не са отстранени в указания срок, съдът счита, че производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№73/2021 г. по описа на ЧлРС образувано по предявен от Т.Г.Г. иск с правно осн.чл.32 ал.2 ЗС срещу В.Г.М., поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба в срок.

Определението подлежи на обжалване пред ОС Смолян в 1-седм.срок от връчването му на страните с частна жалба.